Grote of kleine softwarehuizen?

Een paar weken geleden vroeg ik me af of je moest gaan voor het ontwikkelen van complete systemen, of dat je beter je kan richten op je eigen toegevoegde waarde en bij het leveren van systemen vooral gebruik zou moeten maken van bestaande “frameworks” (de vraag stellen is hem beantwoorden).

In diezelfde lijn kan je je ook afvragen of je met grote softwarehuizen of juist kleine moet samenwerken. Mijn ervaringen tot nu toe is dat kleine partners snel en flexibel kunnen inspelen op vragen. Ze doen niet moeilijk over een uurtje onderzoekswerk en zijn vaak enthousiast in het meedenken. Daar staat tegenover dat de capaciteit beperkt kan zijn en dat de ervaring zich toespitst op één werkveld of aandachtsgebied.

Grote partners zijn vaak erg overtuigd van hun eigen product en zijn weinig bereid om mee te gaan in de specifieke wensen die je als klant of partner hebt. Misschien terecht, want kennelijk heeft hun product de kwaliteiten waardoor grote bedrijven groot zijn geworden. Daarnaast hebben grote bedrijven ook veel capaciteit (verkoopkracht, ontwikkelafdelingen, testprocedures) die allemaal in stelling gebracht kunnen worden.

Maar als het gaat om innovatieve oplossingen (en dat was in mijn geval de aanleiding om dit te schrijven) kies ik toch liever voor de kleine, flexibele partners. Een nieuwe oplossing moet onderzocht worden, beproefd, bijgesteld, opnieuw beproefd, anders ingestoken worden en tot wasdom kunnen komen. En het liefste zonder dat er op elk uurtje zout gelegd wordt, dat er volgens protocollen gewerkt wordt of dat er voortdurend gehamerd wordt op de “Business Case”, de “Return on Investment” of de “Profitablility”.

Kanttekening: dit werkt natuurlijk alleen, als je niet als doel hebt om grote, complexe systemen te bouwen (een nieuwe versie van Windows), maar wel als je snelle, flexibele en modulaire bouwstenen in een groter raamwerk wilt ontwikkelen. En dan zijn we weer terug bij mijn vorige stuk!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s